dinsdag 27 september 2011

De Zeearend


Zondag 25 september wrakvissen

 

Na de laatste 2 dagen redelijk goed gevangen te hebben, was ik bang dat het vandaag moeilijk zou worden.

Gisteren (zaterdag) overal bootjes op de wrakken en vandaag wederom zwermen bootjes als bijen op de honing.

Ja, waar zou de honing te vinden zijn dan met zoveel concurrentie?

 

Ik wist nog wel een wrakje waar niemand geweest kan zijn de laatste 3 weken, simpelweg omdat maar 2 boten dit wrakje kennen.

Dus volle stoom erheen en vissen maar. Na een kwartiertje Eén illusie armer...slechts een gulletje of 5 en wat steenbolken.

Dan maar doorstomen en zoeken. Dit zoeken duurde niet lang en de volgende wrakken gaven mooie gullen/kabeljauw prijs en de gaffel werd regelmatig ingezet. Ook hele mooie steenbolken erbij, een paar mooie schollen toen het tij eruit was en een paar wijtingen en hors- en blauwe makreel.

 

Eindresultaat, tussen de 50-60 mooie gullen en de rest van de bijvangst.

 

 

Maandag 26 september ankervissen

 

Ik had het al een paar keer geroepen, maar vandaag gingen we dus weer eens voor het eerst in de omgeving van de Meerkerk vissen.

Op de Meerkerk zelf voornamelijk klein spul had ik gehoord, dus dan maar op het plekje dat ik van Drè (Big Marlin) en Piet (Neeltje Jans) had doorgekregen. Lang leve de collega's, want het was inderdaad prijsvissen. Na wat tips links en rechts begon een ieder goed te vangen.

Veel en mooie schar, af en toe een bot en een tarbot.

Mooi weertje gehad tot we begin van de middag wat uitgeschommeld waren en het laatste uurtje nog even in alle rust aan de buitenkant roompot gevist hebben. Ook daar mooie scharren binnen gehaald.

 

Eindresultaat, een stuk of 60 vissen de man (de kleine die we teruggestuurd hebben met de groet "tot volgend jaar" niet meegerekend)


Met vriendelijke groet,
 
John Luchies
De Zeearend
0031(0)612273749
www.wrakvissen.nu
http://wrakvissen.blogspot.com
 
 

zaterdag 24 september 2011

verzamelbericht De Zeearend


Vrijdag 23 september wrakvissen
 
Na mijn dramatische dag van vorige week kon Jo er vandaag weer eens op uit om ze wel te vinden.
 
Dit is zeker gelukt! In totaal dit keer slechts 2 wrakjes nodig gehad voor een gezellige dag met voldoende kabeljauw voor een ieder om tevreden naar huis te gaan.
 
Vrijdagavond ankervissen
 
Nu mocht ik, doelstelling van deze groep was om genoeg vis bijelkaar te hengelen om door de chefkok die erbij was de volgende avond een mooi Sterren diner samen te stellen voor diezelfde groep. Ondanks een paar rustige momenten ook periodes gehad waarbij de vis goed beet. Voornamelijk mooie schar, maar ook een hele mooie tong.
Eind van de avond een dronken politeagent aan boord (niet in functie overigens), maar dit is meer voor de intimi, dus daar zal ik verder niets meer over zeggen....

In ieder geval gezellige groep en goed genoten.
 
Zaterdag 24 september wrakvissen
 
Mijn eerste dagje wrakken zelf weer na de dramatische dag van vorige week, dus kon eindelijk mijn strijdplan/come back/ plan uitvoeren. Ik ga lekker niet zeggen waar ik allemaal geweest ben, maar op een bepaald ogenblik moesten we engels praten tegen de vissen, want nederlands verstonden ze daar niet meer.
Goed gevangen! Lange dag met in totaal 5 wrakken, waarvan eentje heel goed, dus wat later dan normaal iedereen weer happy terug in de haven.
 
Voor komende week, de ankervisserij is inderdaad vroeger dan normaal losgebarsten. Veel vis te vangen van mooi formaat!
tevens prachtig weer voorspeld voor maandag en dinsdag a.s., dus doe iets leuks en kom mee vissen.
Absolute visgarantie voor maandag en dinsdag a.s.!

Met vriendelijke groet,
 
John Luchies
De Zeearend
0031(0)612273749
www.wrakvissen.nu
http://wrakvissen.blogspot.com
 
 

woensdag 21 september 2011

ankervissen maandag 19 september

Als het slecht is is het slecht.
 
MAAR, als het goed is is het GOED!
 
Ankervissen!
 
De verwachting bij mij en mijn collega's was al dat het dit najaar wel eens wat eerder kon beginnen met de platvis en de wijting.
deze verwachting lijkt nu uit te komen.
 
De tongetjes en de makrelen trekken langzaam weg, maar de grote scharren en wijting arriveren.
 
Afgelopen maandag eerst voor de kering gevist en dat was goed, al snel vertrokken naar de oosterschelde omdat er steeds meer grauwe gezichtjes tevoorschijn kwamen en we niet wilden dat de vlees- en vissalades en belegde broodjes ongeconsumeerd richting de bodem van de zee zouden afzakken.
 
Ook op de Oosterschelde, wederom vlak voor de kering, gingen de vangsten gewoon door. mooie grote scharren. Eindelijk dus weer eens goed!
 
Maandag a.s. hopelijk weer eens richting de Meerkerk. Zeker als de wrakkentochten van de komende dagen weinig opleveren, dan zullen wij maandag a.s. naar de meerkerk gaan. mocht u tijd hebben? Wij hebben nog plaatsen beschikbaar voor a.s. maandag!

Met vriendelijke groet,
 
John Luchies
De Zeearend
0031(0)612273749
www.wrakvissen.nu
http://wrakvissen.blogspot.com
 
 

Pas op voor drijfzand!

Start zandsuppletie Schelphoek

Tussen 25 september en 31 oktober wordt een zandlaag opgebracht in de Schelphoek als proefproject in het kader van de zandhonger. De suppletiewerkzaamheden brengen drijfzandgevaar met zich mee en in deze periode dienen spitters zich niet op het terrein te begeven. Uiteraard zal het werkterrein duidelijk gemarkeerd worden en wordt er door Rijkswaterstaat op meerdere plaatsen bebording geplaatst om mensen te waarschuwen. Er kan wel gespit blijven worden in dat deel van het spitgebied dat niet is afgesloten en het alternatieve spitgebied ten zuiden van de strekdam.

Voor concrete vragen omtrent de uitvoering kan contact opgenomen worden met de directievoering van W&B dhr. Hilko Timmer (h.timmer@witteveenbos.nl), tel 06-20944163.

De bijlagen bevatten meer achtergronden over het proefproject Schelphoek. Indien de bijlagen niet zijn te openen, verwijs ik jullie naar www.sportvisserijbelangen.nl. Hier zijn deze documenten ook te downloaden.

 

Met vriendelijke groeten, 

E.T. (Emiel) Derks
Belangenbehartiger Sportvisserij

Sportvisserij Zuidwest Nederland

Biesboschweg 4a

4924 BB Drimmelen

Tel.: 0162 -  69 10 05 / 06 - 22 34 38 73
E-mail: emiel@sportvisserijbelangen.nl
Website: www.sportvisserijbelangen.nl / www.deltavisie.info

maandag 19 september 2011

Makreel vissen vrijdag 16 september

Makreel vis sessie vrijdag 16 september.
Onderstaand het bericht van Jeroen die deze dag de boot afgehuurd had.
Goed punt volgens mij om wellicht wat zeepieren te bestellen. Zo aan het eind van het makrelen seizoen wordt het lastiger om de makrelen te vinden en zou het wellicht goed zijn om te ankervissen in de middag of zodra we geconstateerd hebben dat de makrelen er niet zitten.
Natuurlijk, het blijft vissen, wat er de ene dag wel of niet zit is geen garantie voor de volgende dag, maar zo heb je in ieder geval meer aan je dag dan alleen maar zoeken en jagen zodra ze er een dag gewoon niet zitten.

Hoi John,

 

Afgelopen vrijdag zijn we gaan vissen met jullie boot op de makreel.

Tijdens de aankomst wist Jo ons al te vertellen dat het een moeilijke dag zou gaan worden om makreel te gaan vangen.

Al snel zagen we een hoop meeuwen maar deze waren niet echt aan het duiken wat normaal de makreel zou verraden.

Na de hele ochtend geen beet gehad te hebben en geen meeuw meer te zien in de wijde omgeving, gingen we twijfelen of we überhaupt nog wel een makreel gingen vangen.

Gelukkig na goed en lang zoeken van Jo vonden we nog een klein groepje makreel op de radar en hier vingen we welgeteld 18 makrelen in een paar minuten en vervolgens waren de makrelen weer als sneeuw voor de zon verdwenen.

Hierna is besloten om terug te varen naar de haven waar we rond 15.00 weer zijn aangekomen.

We hebben uiteindelijk een gezellig dag gehad maar helaas weinig makreel.

 

Ik heb nog even met Jo gesproken over het feit dat hij ons 's morgens al wist te vertellen dat het zeer moeilijk zou worden en dat we helaas geen pieren hadden om voor anker te gaan. Ik wil absoluut geen kritiek geven maar misschien voor de volgende keer als jullie zien/weten op voorhand dat het moeilijk gaat worden om makreel te vangen ons te verwittigen dan kunnen we op voorhand nog wat aas bestellen zodat we nog op anker kunnen en zo misschien wat meer kans maken om wat te vangen. Wij zijn nog maar beginnende zeevissers en jullie zijn de ervaren mannen. Het is echt geen kritiek maar misschien handig voor de niet ervaren visser om zo wat beter voorbereid (lees extra aas bestellen) te zijn. Ik heb in ieder geval weer een hoop geleerd over het weer en het vissen op makreel.

 

Ik zal in ieder geval volgend jaar weer de nodige trips bij jullie gaan boeken en misschien dit jaar nog een anker sessie.

 

Groeten Jeroen van de Ven

 

 

 

 

Hoi Jeroen,
 
Bedankt voor jouw bericht! Ik had Jo vrijdag aan de telefoon en die vertelde mij precies hetzelfde.
Ik had zelf wat pro-actiever moeten zijn en de suggestie zelf moeten doen, vind ik zelf althans.
 
Ik zal jouw onderstaande bericht op mijn Blog plaatsen om hier ook de toekomstige trips voor de makrelen er op te attenderen dat het goed is om aas te bestellen.
 
Ps. gaf iedereen mij maar zijn mening met ideeën en suggesties, worden we alleen maar beter van!

Met vriendelijke groet,
 
John Luchies
De Zeearend
0031(0)612273749
www.wrakvissen.nu
http://wrakvissen.blogspot.com

zondag 18 september 2011

Verzamelbericht De Zeearend

 

Vrijdag 9 september avondvissen

Deze avond op zoek naar de tong met Korstiaan. Bij westkapelle, beetje schommelen, maar ook een beetje vis. Uiteindelijk hadden we een 20 stuks tong en een 30 stuks schar. Geen geweldige avond, maar ook zeker geen slechte.

 

Zaterdag 10 september wrakvissen.

Ik zou deze dag liever vergeten. Hik er al de hele week tegenaan om mijzelf zover te krijgen om het toch op te schrijven. De geloofwaardigheid van ons wint het uiteindelijk toch van het feit dat dit mijn zwartste dag op een wrakkentocht was.

In de ochtend met volle moed vertrokken en aangezien het de week ervoor hard had gewaaid was ik op zijn minst gezegd erg optimistisch over wat wij op de wrakken zouden gaan tegenkomen.

1e + 2e + 3e wrak, nul komma nul! Whoops…wat nu? Gas erop en door de 40 mijl heen op zoek naar een wrak met vis…

4e wrak, 2e drift, mooie gul. Punt geplot en dan zou het wel gaan beginnen dacht ik.

Om een zeer lange dag kort te houden, het was de enige gul van de dag.

Ja, echt waar, ik wil het ook niet toegeven, maar het was de enige gul van de dag.

Ok, we hadden nog een paar makreeltjes, een Mickey Mouse gulletje, een mooie schol, maar dat was het dan ook wel.

Bij wrak 7 gaven de meeste het al op, maar omdat ik dit nog niet eerder meegemaakt had was ik uiteindelijk nog 1 van de weinigen die weer naar een volgend wrak wilde. Heb uiteindelijk dus 9 wrakken gehad (een record aantal voor mij op 1 dag), maar het zat er niet of het wilde gewoon niet bijten.

Niet voor niets dus dat we al weken geen goede berichten, zeg maar geen enkel bericht, over de vangsten op de wrakken.

Waarschijnlijk is de kabeljauw aan het rond trekken of hebben ze gewoon genoeg aan de vele garnalen die er nu rond zwemmen.

Wie het weet mag het zeggen, wij houden ondanks deze zwarte dag de moed erin.

 

Zaterdag 10 september avondvissen

Na inmiddels al 24 uur bezig geweest te zijn (Jo vaart niet in de weekenden en Martin is op vakantie), nog een rondje westkapelle voor de tong. Dre Vriends van de Big Marlin lag er al de hele dag en zou dit keer met zijn groep door vissen de avond in.

Zijn bericht was goed, overdag redelijk gevangen, dus hoopvol voor de avond en nacht.

Eenmaal aangekomen zagen we mooie stapelwolken stapelen en stapelen en even later barste het los. Geen tot weinig regen, maar bliksemflitsen, niet normaal. Gelukkig allemaal boven land. De tong en schar kwam met kleine vlaagjes binnen, zo een half uur niets en dan ineens een stuk of 4/5 vissen in 5 minuten. Even met Dre op de marifoon of hij hetzelfde beeld had met vervolgens een bevestigend antwoord.

De gifbeker was dus nog niet leeg voor mij en moedertje natuur wilde graag dat ik hem leeg zou drinken tot de laatste druppel.

Wie A zegt moet ook B zeggen, dus voila, het bekertje leeg gedronken met als eind resultaat ca. 10 tongen (eentje van 38 cm) en een twintig stuks schar. Beetje weinig dus voor een avondvisserij.

Tot slot kwam Dre nog even langszij gevaren met de melding dat zijn accu's aan het leeglopen waren en dus geen navigatieapparatuur had. Afgesproken dat hij met een knoopje of 4/5 richting de haven zou gaan en ik hem dan op zou "pikken" om hem het laatste stukje bij de kering de haven in zou loodsen. Zo gezegd zo gedaan. Altijd een goed gevoel om een collega te helpen. Het kan ons allemaal overkomen en dan is het goed om te weten dat een ander dit ook voor mij zou doen.


Met vriendelijke groet,
 
John Luchies
De Zeearend
0031(0)612273749
www.wrakvissen.nu
http://wrakvissen.blogspot.com
 
 

dinsdag 6 september 2011

makreelvissen met De Zeearend

Zaterdag 3 en zondag 4 september makreelvissen met De Zeearend vanuit de Neeltje-Jans Zeeland.
 
Op zaterdag een prachtig mooie dag qua weer. Na veel zoeken en proberen hadden we eindelijk een groep duikende meeuwen in het vizier op zeer ondiep water (een meter of 4-5 diep), lijntjes in het water en 2 maal redelijk volle bak binnen hengelen en toen gingen de meeuwtjes in het water zitten drijven. Dat geloof je toch niet? Uren zoeken voor 5 minuten duikende meeuwen. Vervolgens de omgeving afgezocht, want de makrelen konden niet zomaar weg zijn....uhhh toch wel...
Nou ja, dan maar weer de bekende stekjes afgevaren met zo af en toe een lijntje vol met makrelen.
 
Eind van de dag bijna iedereen tevreden behalve deze jongen. Had er echt meer van verwacht vandaag, maar niet gekregen, maar ja nu al relativerend kijk ik toch terug op een goede dag want uiteindelijk gaat het erom of je klanten tevreden zijn of niet.
 
Zondag 4 september, als je weet waar ze niet zitten, dan wordt de kans groter om ze wel te vinden. Ja echt waar...
Zoals de foto's laten zien waren wij niet de enige die ze vandaag gevonden hebben.
De lichtboei bij Goeree, samen met de Sirius en de Andromeda.
Ruig zeetje en dan voel je jezelf een beetje klein tussen 2 van die grote schepen. maar geen probleem, schippers Bob en Piet hielden voldoende rekening met mij zodat ik ook de nodige makrelen kon opvissen in wat soms een elegante dans om de lichtboei leek.
 
Eind goed al goed, 3 x zoveel makreel gevangen als ze van te voren op gehoopt hadden, dus nu op naar de volgende makrelen tocht.
Heb er zojuist nog eentje ingepland op dinsdag 13 september.
Dit zal overigens ook de laatste makrelentocht zijn voor opstappers voor dit jaar.

Met vriendelijke groet,
 
John Luchies
De Zeearend
0031(0)612273749
www.wrakvissen.nu
http://wrakvissen.blogspot.com
 
 

IJsland Festival deel 2

IJsland festival, deel 2

 

In vervolg op mijn laatste bericht over IJsland, hierbij natuurlijk de hamvraag: was onze 20kg plusser goed voor de volgende dagprijs? Jazeker! VC de Kabeljoekels / Team De Zeearend had voor de 2e keer een dagprijs en Rik mocht hem weer op zijn naam schrijven.

 

De rest van de dagen was het weer wat onstuimig en hebben we vooral de uurtjes doorgebracht in het Fjord en op het randje van de monding van het Fjord.

 

Alhoewel de overige deelnemers verwoede pogingen deden om de vangsten van Rik te overtreffen, zelfs door de zee op te gaan onder slechte omstandigheden, mocht het niet baten.

 

Het festival hebben we dus gewonnen!

 

Rik mag volgend jaar gratis mee naar IJsland, zijn maatje Erik zal er zeker bij zijn en de rest van de teamleden moeten de agenda er nog eens op na slaan.

 

Er zijn zoveel leuke dingen te doen op deze aardbol en onze vakantie dagen zijn beperkt, maar oh wat was dit een geweldige ervaring.

 

IJsland, een absolute aanrader!

 

Het moet tevens gezegd worden dat Raffie & Linda hun uiterste best hebben gedaan om dit festival zo goed mogelijk te regelen. Natuurlijk gaan er dingen fout, maar ik geef het je te doen, de zorg voor al die vissers, en alles er omheen..

 

Wat mij en ons team betreft, Raffie & Linda, Chapeaux!

 

Wil je ook een keer mee? Kijk op www.cordestravel.nl

En vergeet niet eerst zo'n sweater van de Zeearend te kopen, want geen mooier plaatje dan al die vissers daar rond zien te lopen met De Zeearend!

Over saamhorigheid gesproken….

 

Voor nu, weer terug naar de dagelijkse gang van zaken. Vissen op de Noordzee!

Ook daar zit nog steeds vis, dus laat het mooie weer maar komen,

De Zeearend is er klaar voor.


Met vriendelijke groet,
 
John Luchies
De Zeearend
0031(0)612273749
www.wrakvissen.nu
http://wrakvissen.blogspot.com
 
 

maandag 5 september 2011

Zeewolf filet

Iemand interesse om 15 kilo Zeewolf filet uit IJsland te kopen?
 
Zelf gevangen vorige week in IJsland, verpakt in 3 dozen van 5kg.
 
Heb zelf nu al 1 week zeewolf filet op en heb er genoeg van....
(ik vang liever vis dan dat ik het moet eten)

Met vriendelijke groet,
 
John Luchies
De Zeearend
0031(0)612273749
www.wrakvissen.nu
http://wrakvissen.blogspot.com