dinsdag 30 juli 2013

De Zeearend

Vangstupdate De Zeearend

 

Wederom per vis soort.

 

Makreelvissen:

Weer een flink aantal dagen de makreel belaagd. Is toch een feestje voor de schipper als je ze kunt vangen met of zonder duikende meeuwen. 1 minder dagje gehad, rot zeetje en geen meeuwen, dus de hele dag hard doorgewerkt met uiteindelijk toch nog een 60-70 stuks de man. Dit noemen wij dan inmiddels een minder goede dag, moet je nagaan… Toppertje deze periode was met een stel fanatiekelingen die ook voor het goede doel aan het vissen waren waaronder voor een jeugd stichting in BelgiĆ« die de makreelvangst gaan verkopen om zo hun jaarlijkse uitje te bekostigen. Vangst van deze dag, ca. 2.500 makrelen met 9 man, moet niet gekker worden!

 

Haaienvissen;

 

Ook een echt feest geworden! Wat zitten er veel! Op de goede plek met het juiste aas en goede zin hebben wij op 24 juli en 26 juli er weer een flink aantal gevangen. Op 26 juli 15 stuks waarbij iedereen tenminste 1 haai binnen haalde met de familie Imanse als toppers met uit mijn hoofd een 6 stuks waaronder de grootste van de dag!

Diezelfde avond ook nog even op de haaien geweest voor een goed uurtje en daar kwam er nog eentje boven van bijna 1 meter!

 

 

Wrakvissen:

Maandag 22 juli nog geweest met een onverwachte goede vangst! Flink aantal van die beren gevangen van tussen de 70 – 85 cm en ontzettend veel van rond de halve meter en ondermaatse. Overigens een heel goed teken dat wij de laatste maanden veel ondermaatse gulletjes vangen, geeft weer goede moed voor de komende jaren als ze al snel rond de halve meter groeien en hopelijk ver daar boven! Deze week een beetje pech met het weer om wederom een wrakkentocht te doen, hopelijk donderdag weer, maar die is inmiddels al volgeboekt.. Wij hadden overigens ook nog een mooie pijlinktvis aan de haak, best wel bijzonder alhoewel niemand zin had in Calamaris, dus maar weer laten zwemmen..

 

Tongvissen:

Zoals bijna elk jaar begint het nu ook goed los te komen in het Deltagebied nabij de Neeltje-Jans. Geen grote aantallen, maar wel van groter formaat dan de afgelopen tijd. Nu vang je ze bij ons vooral tegen de schemer en in het donker, dus vooraf even een haaitje proberen binnen te hengelen is zeker een leuk voorgerechtje! En een hele leuke avond om eens lekker te relaxen op zee!

 

Ik zal in augustus en september weer een paar avondjes gaan inplannen, uiteraard kun je ook een verzoek insturen voor een bepaalde avond!

 

 

Dan begint op 7 augustus het Sharkatag haaien festival op de Neeltje-Jans.

Hier zijn nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar voor 7 en 8 augustus, 9 augustus is reeds volgeboekt. Een absolute aanrader voor jong en oud waarbij je ook een leuke gadget krijgt + de nodige informatie omtrent het haaivissen in Nederland.

Voor informatie en of boekingen even e-mailen naar Pieter Beelen: beelen@sportvisserijnederland.nl

 

Veel vis plezier!

 

Met vriendelijke groet,

John Luchies
De Zeearend
0031(0)612273749
www.wrakvissen.nu
http://wrakvissen.blogspot.com

zondag 28 juli 2013

Fw: vissen

 

Vandaag gevist op de Noordzee / Oosterschelde.

Al jaren plannen wij een vakantiedag met een boot vanuit Den Helder om grote gullen te belagen. Met wisselende en vaak teleurstellende resultaten besloten wij tot iets anders!

 

Jos, Don en ikzelf wilden wel eens gericht op Nederlandse haai gaan vissen. Vandaar een visdag geboekt met De Zeearend, locatie Neeltje Jans-Zeeland.

 

Vandaag was het dan zover en wat een dag!

 

Buiten een bult aan scharren, wijting en een enkele (hors)makreel, scholletje en rode poon zijn er vandaag 15 gevlekte gladde haaien aan boord gekomen. Jos ving zijn haai op de valreep!

 

Echt een bijzonder gevoel om in NL een haai te vangen. De grootste aan boord was ruim 90 cm.

 

Dank aan schipper John van de Zeearend voor deze prachtige dag!

 

MVG

 

RieZZ

 

 

vrijdag 19 juli 2013

De Zeearend

Vangstupdate De Zeearend

 

Zojuist even gekeken naar mijn vangstberichten, 3 weken geleden dat ik er eentje gemaakt heb! Is het omdat er niets te melden is? Integendeel! Veel te veel te melden, maar met alle dagen mooi weer en af en toe 2 trippen per dag gewoon te weinig tijd en energie om iets te schrijven, maar aangezien ik gisterenavond na het eten in slaap viel en nu weer ongeduldig aan het wachten ben totdat ik weer naar de boot mag voor een dagje vissen, nu dan even de tijd voor een verzamelbericht, per soort vis dan.

 

Makreelvissen.

Bij ons in 1 woord geweldig! Ze zitten al 3 weken massaal in een bepaald (hier niet nader te noemen gebied ;-)) gedeelte, aardig stukje varen om er te komen, maar dan heb je ook volle lijnen. Mooie makrelen ook, zeker gemiddeld groter dan vorig jaar. Het lijkt niet op te houden, gisteren zelfs voor het eerst geen duikende meeuwen en dus een driftje gedaan, gewoon weer volle lijnen, dus daar moeten er echt veel zitten. Afgelopen donderdag na het wrakken ook nog even een uurtje naar de makrelen op de weg terug naar huis, op de radar een school van 1,8 km lang, daar wordt je dus echt wel gelukkig van als schipper. Was het alle dagen goed? Nee, wij hebben 1 minder goede dag gehad, stond achteraf toch een rot zeetje en de meeuwen gaven niet thuis, dus wel redelijk wat gevangen, maar er waren ook vissers bij met weinig tot geen, dus dit soort dagen kunnen er ook bij zitten, gelukkig voor ons bleef dit beperkt tot 1 dag tot disverre in dit voor ons geweldige makrelen seizoen. Dus dezer dagen veel op de makrelen zo ook vandaag en morgen weer. Voor volgende week nog enkele plekjes vrij, dus heb je nog ruimte in je rookoven en of vriezer, snel boeken!

 

Wrakvissen.

Mooie dagen achter de rug! Sommige dagen veel kabeljauw gevangen en ook echt van die knijters van boven de 80 cm. Ik weet wel dat het in Noorwegen/Denemarken en IJsland een stuk beter is, maar naar die plekken ga je dan ook niet voor een dagtripje. Verder op de wrakken nu eindelijk ook de verschillende soorten vis die je alleen in de zomer tegen komt zoals Zeebrasem (Dorada) en steeds meer Rode Mul. Prachtige vis dit en iedere keer voel ik de neiging om zo'n vis mee te nemen voor in de vijver, maar het is natuurlijk geen goudvis alhoewel hij er wel veel op lijkt. Ook zitten de Pietermannen er weer in overvloed, dus las je zo'n akelig beestje vangt met een kleine Hanekam met zwarte stekels, NIET AANKOMEN! Gewoon de schipper waarschuwen of een doorgewinterde visser naast je vragen wat het is en dan komen wij met gehaaste spoed het beestje veilig losmaken en loslaten.

Is het dan alleen maar feest op de wrakken? Nee zeker niet! Onze laatste wrakkentocht viel mij tegen… Heel veel kleine Gul met zeker de helft ondermaats. Een goed teken voor de komende jaren, maar die visjes moeten wij dan wel laten zwemmen om de kans te geven om volgend jaar weer te vangen. Dus niet hebberig worden en meenemen, maar gewoon voorzichtig teruggooien. Alternatief, laten wij in Nederland de minimum maat voor Gul maar eens optrekken naar 50 cm voor zowel de sportvisser als de beroepsvisser. Det misschien 1-2 jaar even pijn, maar uiteindelijk plukken wij daar allemaal de vruchten van…

Overigens gaan wij 28 juli een lange wrakkentocht doen van 05:00 – 21:00 a €130,- opstapprijs per persoon. Eens kijken of die Engelse kabeljauw ook lekker smaakt J

 

Ankervissen.

Hierin zijn de verschillende mogelijkheden in de zomer vooral gericht op de haaien en/of de tongen. Over de haaien kunnen wij kort zijn, wat zitten er veel! Je moet uiteraard even weten waar en hoe je er op moet vissen, maar als die kennis bij de schipper aanwezig is, dan maak je een hele grote kans om er eentje te vangen! Leuke visserij voor de echte sportvisser, want wij doen natuurlijk wel aan Catch and Release na de haai voorzien te hebben van een Tag met de gegevens van de sportvisser er aan gekoppeld zodat er feitelijk een haai met jouw naam erop rondzwemt opdat je ook een bericht krijgt mocht hij waar dan ook een keertje opnieuw gevangen worden. Leuk toch?

De tong, in augustus zal hij ongetwijfeld goed bereikbaar zijn voor ons vanuit de Neeltje Jans, dan komen ze meer onze kant opgezwommen alhoewel wij er best al aardig wat vangen. Desalniettemin zijn wij ook al bij de Belgische kust geweest om te kijken of al die Pinokio verhalen wel kloppen.  En jawel, veel tong daar! Maar eerlijk is eerlijk, met de juiste meetlat ernaast, toch wel heel veel ondermaats….

 

Tot slot, met wie of waar je ook gaat vissen, veel visplezier!


Met vriendelijke groet,
 
John Luchies
De Zeearend
0031(0)612273749
www.wrakvissen.nu
http://wrakvissen.blogspot.com