maandag 16 september 2013

Fw: Verslagje

Foto's en verslag met dank aan John Kesteloo (Johnno)


Op stap met de Zeearend.

 

We hadden eigenlijk wat anders op het program maar wegens overmacht de keuze elders gemaakt. Zodoende stonden Waka, Muta, Rob en ondergetekende iets na zevenen in de haven van Neeltje Jans om de dag te gaan vervissen met de Zeearend van John Luchies. En dat was geen verkeerde keuze ...

Rob haalde het precies, toch wat ongelukkig als uitgerekend de route westwaarts opgebroken is, en nadat iedereen present was de Roompotsluis uit en met een lekker gangetje richting het zuiden. In eerste instantie was het de bedoeling rond de Meerkerk te vissen, maar wat heb je daar te zoeken als het nog wat 'schraal' is. De schar en wijting zal er ongetwijfeld weer verschijnen, maar op dit moment laten ze er nog verstek gaan. Dus, in overleg, richting Zeebrugge om de tong te belagen.

Da's nooit tegen dovemansoren gezegd en na een anderhalf uur varen, op de coördinaten aangekomen het anker in de plaat in, en vissen maarr!! De skyline kwam ons vieren er wel bekend voor .. beetje deja-vu gevoel zal ik maar zeggen. Voordeel is dat je de stekken er kent en precies weet wat er productief is. Muta en Waka zetten in op het degelijke all-round werk, Rob deed van alles wat, en schrijver dezes ging met het geheime wapen aan de slag. Dat leverde in ieder geval wel de eerste tong op binnen een kwartiertje, en we hadden gelijk een prima warenonderzoek verder de dag door ...

Nu waren wij niet de enigen aan boord. Integendeel. Vanuit het midden des lands was een gezelschap neergestreken met beperkte ervaring, en ze hadden hun zinnen gezet op zeevis, dat dat ook nog tong zou kunnen zijn was al helemaal prima. Die vang je niet elke dag tenslotte!

Het beazen ging wat onwennig, het inwerpen idem, maar de lol was er niet minder om, deze mannen hadden het reuze naar de zin aan de Belgse kust. Maar, de missie slaagde wonderwel! Foto hier, foto daar, beaasles, hier en daar wat chirurgische ingrepen (iets met Vetorinox ... ), en wat kleine tips later en jawel, een paar double's en de man een visje!

De schipper zette ook nog een hengeltje bij en sprokkelde op het gemak ook nog wat visjes bij elkaar.

Samenvattend, hoewel niet wild, toch gezien de omstandigheden een net resultaat waarbij in dit geval de kwantiteit zeer ondergeschikt was aan de kwaliteit, nagenoeg alle tongen waren dik maats! Dat wordt een fraai rokerijtje de komende dagen ..

Tegen half vier anker op, iets met een strakke planning ergens, tegen kwart voor vijf weer in de sluis en veilig retour.

John, namens ons, bedankt voor deze dag! Lekker gevist, prima aas, en een beste boot! Tot de volgende!

donderdag 5 september 2013

De Zeearend

Lange tongentocht.
 
Nu het een beetje komkommertijd is, hebben wij woensdag 4 september eens een lange tongentocht georganiseerd van 12:00 - 24:00 Belgische kust.
 
Nou, dat was geen slechte keuze. Slechts 1 stekje gehad en zodra we stroom hadden beten ze goed.
Het is een stukje varen (1,5 - 2 uur), maar het resultaat was er ook naar, 165 maatse tongen met 10 man.
 
Volgende week donderdag gaan wij het nog eens proberen, van 12:00 - 24:00...

Met vriendelijke groet,
 
John Luchies
De Zeearend
0031(0)612273749
www.wrakvissen.nu
http://wrakvissen.blogspot.com
 
 

zondag 1 september 2013

De Zeearend

Alain en Isi op de wrakken

Woensdag, 28 augustus 2013

Wrak/Makreelvissen

Voor 27 aug.een wrak/makreel visserij geboekt op de Zee Arend. Na aankomst v/d schipper werd het ponton verlicht,super.

 

Nadat de laatste visser aan boord was,schutten en om 6h10 gas open en op naar het eerste wrak.

 

Voor dat we vertrokken hield John eerst een brieffing over de bag limit, maatse vis en de verwachtingen v/d dag. Er kon op de wrakken zowel op gul als op makreel gevist worden. Mijn broer Isi en ik kozen voor de gul,terwijl de overige 10 duidelijk kozen voor makreel. De makreelmannen vingen regelmatig hun visje maar ze waren aan de kleine kant. Isi en ik kregen de eerste 2 uur geen vis boven water. Op een zeker moment na verkassen lieten de makrelen wat na,maar bij ons was er leven, we hadden constant beet v/d steenbolken en vingen ook regematig een gulletje. Na een volgende verkas bleven de steenbolken onze haken leegvreten,onderwijl liet mijn broer ook een makreelonderlijn met 3 haken , zakken en jahoor 3 makrelen we hadden er al 2 + 1 horsmakreel dus genoeg voor mijn broer om deze vissen in het zuur op te leggen. De meeste vissen met een 5 en 6 haakspaternoster wat een hele toestand is ,wij vroeger (30 jaar terug) met 3 haakjes en dat ging vlot. Het voorlaatse wrak heeft ons op 3 driften 6 onderlijnen gekost en onze buurman ook 3. We vissen met een loodbreeklijntje en verspelen zodoende meer lood dan onderlijnen,lood kwijt,nieuw breeklijntje lood eraan en vissen maar. De wrakken zijn weer zwaarder geworden we verspeelde 15 X lood van 400 gram. waaronder 6 volledige onderlijnen. Als aas waren de wrakbewoners niet tuk op kunstaas,maar prefereerde duidelijk voor meshelften(ensis ensis )en in mindere mate de leegloper. We werkten 2 kilo ensis weg en bijna 900 gram zeepieren. Er kwam ook een grote verscheidenheid aan vis binnen:Pollak, Gul, Wijting, Makreel, Horsmakreel, Rode Poon, Kleine Pieterman, Steenbolk.

 

Voor ons beide was de laatste wrakkentocht verleden jaar geindigd op o gullen,dat kon dus allen maar beter gaan. We vingen 10 gullen grootste 60cm ook nog 2 laten zwemmen.

 

voor de pan gingen ook nog 17 steenbolken mee. 5 makrelen en 1 horsmakreel. We hebben een mooie visdag gehad,alkohol vrije boot,zonnig en de voorspelde 4 kwam er niet door, en de golven vlakte nog af. John bedankt voor het zoeken en de medevissers iedere keer toch van een ander pluimage. In de sluis hebben weer iets gezien, zeilboot met de giek dwars, in de mast kruipen en maken die handel.

Bij het verlaten v/d sluis nog een visbootje gezien,dat wachtte om te schutten,er zwaaide iemand naar ons naar later bleek Peter Schuurbiers.

Lanaken 28/08/2013 Alain Tulleneers