zaterdag 27 augustus 2011

De Zeearend in IJsland

Het was maar heel even nadenken toen Erik een 6 maanden geleden aan mij vroeg of ik zin had om mee te gaan naar IJsland met een groep van 7 personen. een aantal van deze groep had ik al aan boord gehad, dus ik wist dat het wel goed zat met deze groep.

 

Dinsdag 23 augustus vroeg in de ochtend verzameld bij Rens en met de taxibus naar Schiphol. Uiteraard even een paar biertjes op Schiphol en de vistrip/vakantie was begonnen.

 

Na een tussenstop in Reykjavik met een propeller vliegtuigje door naar de plaats van bestemming, Sudavik.

 

Woensdag 24 augustus, volledig geïnstalleerd en met 2 bootjes (4 personen per bootje) er op uit. Even zoeken waar de vis zat en BAM, vissen maar en vangen maar.

Wat zeewolfjes naar boven en mooie kabeljauw, schelvis en koolvis. Alles onder de 70 cm terug gestuurd en de rest mee in de bak.

Eind van de dag voldaan terug naar het huisje, biertje erbij en onze stand-up comedy Rik vol aan de moppen tap.

Dit is feest, dit is lachen, dit is IJsland.

 

Donderdag 25 augustus, het weer niet goed genoeg om de open zee op te gaan, dus net als de eerste dag lekker vissen in het Fjord, beetje gullen meppen en volle bak genieten, dolfijnen en walvisjes gespot en uiteraard lekker gegeten en een biertje gevat.

 

Vrijdag 26 augustus, vanmorgen rond 04:30 eruit, het was windstil, dus gaan met die banaan. Na uurtje varen waren we bij de monding van het Fjord en moesten we ons toch even achter de oren krabben. ondanks de goede voorspellingen, waren het toch zeker golven boven de meter, aangezien alle voorspellingen afnemend waren, zijn we aarzelend steeds iets verder de zee op gegaan met uiteindelijk een vrijwel vlak zeetje in de middag.

 

Met de verandering van het tij, na 14:00, was het feest begonnen, kabeljoekels van boven de meter, zeewolven van tegen de meter, zeeduivels van 15 kilogram en als extra bonus had Jarno een Heilbot eraan hangen die binnen enkele minuten zijn spoel dreigde leeg te slippen, dus captain Erik (mede dankzij wat Big Game ervaring op de Canarische eilanden), volle sjars in de achteruit erachteraan om maar wat visdraad terug te winnen. Onze hulp (het toekijkende bootje) was stand-by en na een dik uur drillen, achteruitvaren, trekken en sjouwen, vond de Heilbot het genoeg en ging is even lekker zich in de bodem vastleggen. Einde van het verhaal: een mooi verhaal, goede adrenaline gehad, spektakel op en top, maar geen vis...

 

Maar klagen mochten we niet, sterker nog, er was vis en wat voor vis! Deze dag eiste ons team, De VC Kabeljoekels/De Zeearend de dagprijs op en waarschijnlijk ook de weekprijs. Vangst?

Een kabeljauw van 1,33 meter met een gewicht van 25,15 kg, goed voor de 1e prijs.

Verder nog een monster Zeeduivel gevangen van 15 kilogram en een heleboel kabeljauwen van + 1 meter, koolvis (op de Noordzee zouden we er trots op zijn, maar hier gooi je ze terug als ongewenste bijvangst), roodbaars etc. etc.

Mooie foto van ons team gemaakt na aankomst, dus wij kijken uit naar de publicaties van o.a. Raffie & Linda van Zeevisland.com / cordestravel.

 

Na het feestje in de haven en de bijbehorende fotoshoot hebben we de Zeeduivel vakkundig gefileerd, en met 8 man van gegeten. Dit is zo'n beetje de lekkerste vis die ik ooit gegeten heb, maar als kok en voorproever had ik natuurlijk het eerste stukje vis in de pan en dat was nog een beetje rauw van binnen. Een goede aanrader voor iedereen; Zeeduivel geeft geen goede Sushi! Tenzij je je darmen eens goed wil schoonmaken, moet je dit dus niet doen.

 

Zaterdag 27 augustus, na een wat brakkige ochtend, dit keer met 6 man het water op om te kijken of er nog wat te halen valt. te halen viel er zeker, maar niet de kabeljauwen van gisteren. Zeeduivels waren er, alsof de duvel er mee speelt, wel genoeg en over 1 uurtje zal blijken of onze 20 kilo plusser ook vandaag de dagprijs zal wegkapen.

 

Dit was het voor nu, vanavond is het het Blueberry festival, dus dat lijkt goed samen te gaan met ons IJsland festival, proost!

 

Foto's bij dit verslag en filmpjes op mijn Blog www.wrakvissen.blogspot.com

 

Team Kabeljoekels/De Zeearend:

Rens

Bas

Jarno

Erik (captain)

Johan

Rik

Nol

John (captain)


Met vriendelijke groet,
 
John Luchies
De Zeearend
0031(0)612273749
www.wrakvissen.nu
http://wrakvissen.blogspot.com
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten